Continuumul depresiei – episodul hipomaniacal și episodul maniacal

Iulia Buzan

Iulia Buzan

Psihoterapeut

Episodul hipomaniacal reprezintă o perioadă de minim patru zile consecutive în care dispoziția persoanei este anormal și persistent de euforică, expansivă, exacerbată sau iritabilă, iar nivelul său de activitate și energie este anormal de ridicat. Aceste stări se manifestă în fiecare dintre cele patru zile, pe tot parcursul zilei, reprezintă o schimbare față de felul în care persoana se comportă în mod normal și nu apar ca urmare a consumului de medicamente sau droguri.

 Persoanele  care  trec  printr-un episod hipomaniacal au de regulă o stimă de sine foarte ridicată, mergând până la grandiozitate, au o nevoie scăzută de somn – se simt odihniți cu foarte puțin somn sau nu dorm zile întregi -și vorbesc mai mult decât de obicei, mai repede, mai tare și sunt dificil de întrerupt. Ei par să aibă un flux continuu de idei (fugă de idei), având dificultăți să rămână pe un singur subiect. În același timp, aceste persoane sunt foarte ușor de distras de tot felul de lucruri din exterior care sunt neimportante sau irelevante pentru discuția sau activitatea derulată. De asemenea, sunt foarte agitate și se angajează în planificarea și  organizarea excesivă a unor activități sociale, profesionale, religioase sau politice pentru care nu au nicio pregătire sau experiență. Datorită stimei de sine excesive, ele au încredere că le va reuși orice își propun și încep proiecte concomitente fără pregătire prealabilă (ex. scriu un roman, înființează peste  noapte o  afacere  etc.).Nu  în  ultimul  rând, în  hipomanie persoanele tind să se implice în mod excesiv în activități care pot atrage consecințe  negative  sau dureroase (ex.cheltuie excesiv, fac investiții riscante, au un comportament sexual promiscuu etc.).

Deși pot duce la consecințe negative pentru individ,  aceste  comportamente nu afectează în mod semnificativ activitatea socială sau profesională a persoanei, nu necesită spitalizare și nu sunt însoțite de simptome psihotice, precum halucinațiile. Pentru că deseori apar după episoade lungi de distimie, simptomele hipomaniacale nu sunt percepute neapărat ca fiind negative, ceea ce afectează măsura în care persoana urmează medicația prescrisă.

Caracteristici:

  • dispoziție persistent și neobișnuit de euforică, ex pansivă sau iritabilă;
  • nivel de activitate sau energie neobișnuit și persistent de ridicat;
  • stimă de sine foarte ridicată sau grandoare;
  • nevoie redusă de somn;
  • persoana este mai vorbăreață decât de obicei sau resimte presiunea de a vorbi;
  • fugă de idei sau experiența unui flux intens al gândurilor, distractibilitate;
  • creștere activității orientată spre un scop sau agitație psihomotorie;
  • implicare  excesivă  în  activități  cu  potențial  ridicat  de  a  se  solda  cu consecințe grave;

Episodul maniacal reprezintă o variantă mai severă, mai de lungă durată și care afectează mai puternic viața și funcționarea unei  persoane  comparativ  cu episodul  hipomaniacal. Simptomele  caracteristice maniei persistă minim o săptămână și se manifestă în  fiecare  zi, pe parcursul  întregii  zile.  Uneori, simptomele pot atinge intensități atât de ridicate încât este necesară spitalizarea persoanei pentru a preveni dăunării propriei siguranțe sau siguranței celorlalți. Nivelul foarte crescut de activitate și dispoziția euforică și expansivă extremă caracterizează și episodul maniacal. Stima de sine a persoanei atinge din nou niveluri maxime, ajungând până la cote delirante – ex. persoana poate ajunge să creadă că are relații apropiate cu persoane faimoase pe care nu le-a întâlnit vreodată. Nevoia de somn este foarte de redusă (2-3 ore pe noapte sau chiar deloc). În multe cazuri, chiar această nevoie redusă de somn este cea care anunță instalarea episodului maniacal. La fel ca și în cazul episodului hipomaniacal, persoanele în stare maniacală simt presiunea de a vorbi și au un debit vocal rapid, intens și dificil de întrerupt. Datorită fluxului accelerat de gânduri care le trec prin minte le este dificil să se oprească din vorbit și deseori devin incoerenți și sar  de  la  un  subiect  la  altul.  Se implică în activități  numeroase, concomitente, din domenii variate, în afara pregătirii și experienței lor și  rareori le finalizează. Agitația psihomotorie, sociabilitatea crescută și activitatea fără vreun scop anume sunt și ele caracteristice unui episod maniacal. Nu în ultimul rând, persoanele aflate într-un episod maniacal tind să se implice în activități neobișnuit de riscante pentru  ele,  precum  aventuri  sexuale, cheltuirea impulsivă a unor sume de bani considerabile, în ciuda consecințelor negative și a pericolului pentru propria sănătate și siguranță. În unele cazuri, pot apărea halucinații (ex. aud muzică) sau alte simptome psihotice. Din  cauza acestor manifestări, starea  de  bine  a  persoanei este serios afectată în urma unui episod maniacal.  Aceasta  întâmpină probleme în funcționarea  socială, profesională și academică,  suferă pierderi financiare, își poate distruge relațiile importante sau poate  avea  comportamente  de  auto-vătămare.