Aș vrea să îți spun despre planurile mele și, dacă vei avea răbdare să citești până la final, posibil să găsești răspunsuri pe care le cauți de ceva timp. Așa cum îmi imaginez că deja știi sau dacă nu, atunci poți afla acum, mă preocupă starea de bine a oamenilor și mai exact sănătatea mintală de peste 26 de ani. Această preocupare am exercitat-o în contextul profesiei mele, fiind psiholog principal și supervizor în psihologie clinică și psihoterapie integrativă, și pe parcursul acestor 26 de ani de muncă neîntreruptă, am avut în vedere o singură întrebare: care este nevoia omului din fața mea și cum pot face mai bine să îi facilitez accesul la satisfacerea acesteia? M-am specializat de-a lungul timpului în utilizarea multor tehnici de evaluare/ tratare /optimizare a stării de bine la nivel mintal. Sunt profund recunoscătoare, am reușit de multe ori să susțin “miracole”, așa cum mulți clienți au spus, în nicio situație nu a fost doar meritul meu, a fost în mare măsură dorința pură de vindecare a acestora și apoi cunoștințele, experiența și competențele mele. Toate aceste rezultate au fost satisfăcătoare un timp, au fost chiar transformatoare/ vindecătoare, și cu toate acestea am simțit întotdeauna că ceva lipsește.
De curând, așa cum o parte dintre cei care mă urmăresc știu, am avut o experiență transformatoare cu ocazia pelerinajului pe care l-am realizat pe Camino. Am învățat multe despre mine, am lăsat multe în urmă, am știut înainte de a pleca în această călătorie că nimic nu va mai fi la fel, și s-a produs transformarea și la mine, mai exact în felul în care construiesc strategia terapeutică. Am înțeles că simptomul își are o cauză mult mai profundă, chiar dincolo de tipare, modele, traume. Toate acestea s-au manifestat pentru că starea de bine/sănătate, este despre a fi bine/sănătos, nu despre a face bine/sănătate. Am înțeles că este despre cum ești, nu despre ceea ce faci. O constatare logică, dar cum faci să FII, fără să faci să FII?
De-a lungul formării și practicii mele profesionale, am studiat destul de mult, am căutat să cunosc cercetările de ultimă oră , am operat de multe ori cu teorii și concepte moderne, le-am îmbrățișat și integrat , am rezonat cu ele, și totuși am pierdut din vedere un aspect important: abordarea punctuală a unei problematici nu susține transformarea și implicit sănătatea, respectiv sănătatea mintală.
Mă întreb de ceva vreme, în ce direcție vor evalua serviciile de psihologie respectiv psihoterapie? În contextul acestor transformări tehnologice, prezența Inteligenței Artificiale și în acest domeniu, cum va modela sănătatea mintală a oamenilor? Răspunsul pe care-l identificam de multe ori, recunosc că mă îngrijora, intuiam alienare personală, emoțională și socială. Capacitatea de selectare/ validare a multor oameni în acest moment este destul de redusă, și este firesc să fie așa. Viteza de transformare a lumii în care trăim este mai mare decât capacitatea noastră de a ne adapta la aceste transformări, și asta produce alienare personală, nu mai știm cine suntem cu adevărat și ce ne dorim.
Am căutat să înțeleg, să găsesc direcția potrivită pentru clienții mei. Am citit multă literatură de specialitate, am ascultat părerea multor specialiști din domeniu, și am regăsit un element comun la fiecare dintre ei, poate privit din perspective diferite, prezentat în forme diferite, în esență aceeași informație: SUCCESUL ȘI FERICIREA ÎN VIAȚĂ SUNT SUSȚINUTE DE CONȘTIINȚA DE SINE.
DAAA, am gândit eu, asta este soluția!!!!! Și ce mare lucru? Și copii știu asta, eu spun acest lucru de zeci de ori pe zi clienților mei, și? unde este transformarea?
Șansa mea vine din faptul că nu sunt singura preocupată de acest subiect, SELF AWARENESS – sau în traducere Conștiința de Sine, și multe cercetări au la bază acest subiect. Rezultatele acestor cercetări au evidențiat un aspect foarte important: Persoanele cu conștiință de sine sunt de două categorii: persoane care au conștiință de sine și persoane care cred că au conștiință de sine. Această din urmă categorie este de 85%, ceea ce înseamnă că doar 10 – 15 % din persoane dețin cu adevărat conștiință de sine.
Conștiința de sine este semnificativă în atingerea potențialului și în ceea ce privește relația cu ceilalți. Conștiința de sine este despre a-ți cunoaște potențialul dar și partea întunecată și asta doare. Din acest motiv evităm întâlnirea cu noi. Transformarea apare doar în momentul în care avem curaj să ne întâlnim cu partea noastră întunecată, și din acest motiv avem nevoie de o călăuză.
Am convingerea că preocuparea fundamentală a omenirii în perioada ce urmează va fi dezvoltarea capacității de a fi conștientă de sine. Nu este despre auto-analiză, dacă voi căuta să judec un eșec, nu-i voi putea vedea partea evolutivă. Dacă voi întreba: de ce ajung la eșec? voi găsi doar alternative la eșec. Dacă voi întreba: Care sunt circumstanțele care mă duc spre eșec? sau ce nevoie reală am eu în acest moment? mă voi apropia mai mult de ceea ce am nevoie cu adevărat să trăiesc, adică de SUCCES. Auto-analiza/introspecția ne trage spre iadul minții. Cu cât analizăm mai mult, cu atât ne prăbușim mai tare. Conștiința de sine nu reprezintă analiza acțiunilor ci analiza nevoilor.
Pentru a fi Conștient de tine, ai nevoie să îndeplinești 4 condiții:
- Să consideri că ești conștient de tine;
- Să considere ceilalți că ești conștient de tine;
- Să-ți dezvolți conștiința de sine;
- Să considere ceilalți că îți dezvolți conștiința de sine;
Aceste condiții fundamentează ideea că, dezvoltarea conștiinței de sine este semnificativă în atingerea potențialului și relația cu ceilalți. Conștiința de sine nu se dezvoltă prin auto-izolare, ea are nevoie de oglindire prin feedback.
Rolul Conștiinței de sine la locul de muncă
Conștiința de sine îmbunătățește comunicarea, încrederea și performanța la locul de muncă Este ușor de văzut cum conștiința de sine poate duce la aceste rezultate la locul de muncă, deoarece o mai bună autoevaluare duce în mod natural la îmbunătățirea alinierii dintre acțiunile noastre și standardele noastre, rezultând o performanță mai bună.
Potrivit lui Tasha Eurich (2018), conștiința de sine poate fi împărțită în două categorii sau tipuri: conștiința de sine internă și conștiința de sine externă.
Conștiința de sine internă se referă la cât de bine ne vedem pe noi înșine și punctele noastre forte, punctele slabe, valorile etc., în timp ce conștiința de sine externă înțelege modul în care ceilalți ne văd cu aceiași factori (Eurich, 2018). Managerii și liderii buni au nevoie de ambele pentru a performa bine în rolurile lor. Deși ați putea crede că mai multă experiență ca lider și o putere mai mare în rolul cuiva duc la o mai bună conștientizare de sine, este posibil să nu fie cazul. Experiența poate fi pozitivă sau negativă în ceea ce privește învățarea și îmbunătățirea sinelui. Chiar și experiențele pozitive pot determina pe cineva să-și atribuie succesul atunci când ar fi putut avea mai mult de-a face cu circumstanțele, ducând la o încredere falsă.
Invitația pe care o lansez în următoarele rânduri se adresează atât celor care înțeleg importanța Conștiinței de sine, cât și angajatorilor care apreciază angajații cu conștiință de sine și aleg să investească în succesul afacerii lor. Află aici detalii despre programul „Mentorat pentru viață. Pașaport pentru succes”