Ciclotimia – în unele cazuri, perioadele distincte în care apar simptomele de distimie și simptomele hipomaniacale se succed frecvent timp de doi ani sau mai mult, fără a exista o perioadă mai lungă de două luni în care acestea să nu apară.
Simptomele nu sunt destul de intense, severe sau îndelungate pentru a putea fi catalogate ca depresie majoră, episod hipomaniacal sau tulburare bipolară, dar afectează felul în care persoana reușește să își îndeplinească sarcinile profesionale sau personale și provoacă suferință subiectivă semnificativă. Această combinație de simptome ciclice a fost denumită ciclotimie. Distresul asociat ciclotimiei se datorează mai ales fluctuațiilor cronice, ciclice și neașteptate de dispoziție.
Caracteristici:
- 2+ ani de perioade caracterizate de simptome hipomaniacale și simptome depresive, care nu îndeplinesc condițiile pentru a fi considerate episoade afective majore;
- De-a lungul celor 2 ani nu există o perioadă mai lungă de 2 luni deodată fără simptome;
Tulburarea bipolară este caracterizată de succesiunea unor episoade depresive majore și maniacale sau hipomaniacale complete. Aceasta afectează puternic funcționarea persoanei datorită intensității pe care o iau simptomele în ambele tipuri de episoade afective. În timp ce depresia aduce sentimente puternice de tristețe, lipsa interesului sau plăcerii pentru oricine sau orice și retragerea din activități și relații, mania contrastează cu activare intensă, euforie extremă, angajarea în prea multe activități concomitent și comportamente de risc, periculoase pentru sine și pentru ceilalți. Deși episoadele afective se succed mai rar decât în cazul ciclotimiei, afectarea funcțională este mult mai mare în cazul tulburării bipolare datorită intensității și contrastului dintre simptomele depresive și cele maniacale.
În cazul tulburării bipolare nu este necesar ca fiecare episod depresiv să fie urmat de unul maniacal, ci este sufficient ca o persoană să treacă printr-un singur episod maniacal pentru a-i fi atribuit diagnosticul de tulburare bipolară, chiar dacă va trăi ulterior doar episoade depresive. În tulurarea bipolară, managementul stilului de viață este extrem de relevant, schimbările din mediu sau evenimentele de viață semnificative fiind asociate cu instalarea simptomelor afective, în special cele maniacale. O problemă foarte importantă o reprezintă urmarea tratamentului. Datorită dispoziției euforice din timpul maniei, persoanele afectate tind să întrerupă medicația riscând astfel să își intensifice simptomele.