„Trebuie să vă spun ceva despre frică. Ea este unicul inamic adevărat al vietii. Numai ea o poate învinge.
Este un adversar inteligent, trădător. Nu are decentă, nu respectă nici o lege sau conventie, nu are milă. Merge direct la punctele slabe, pe care le găseste cu uimitoare usurintă.
Totdeauna începe în minte. Te simti calm, linistit, fericit. Apoi, frica, deghizată sub masca îndoielii blânde, se strecoară în mintea ta ca un spion.
Îndoiala se întâlneste cu neîncrederea si neîncredera încearcă să iasă la suprafată. Dar neîncrederea e un infanterist prost înarmat. Îndoiala îl învinge repede.
Devii îngrijorat. Ratiunea preia lupta. Te linistesti. Ratiunea e bine înarmată. Dar, spre uimirea ta, în ciuda tacticii superioare si a unui număr de victorii de necontestat, ratiunea este înfrântă. Te simti slăbit, sovăielnic. Îngrijorarea se transformă în groază. Apoi frica îti cuprinde corpul care îsi dă seama că există o problemă gravă. Plămânii îti zboară ca pasărea, intestinele se preling ca sarpele. Limba îti cade, grea ca un oposum, maxilarele încep să galopeze pe loc. Surzesti. Muschii îti tremură ca si cum ar suferi de malarie, iar genunchii încep să-ti danseze. Inima se zbate în timp ce sfincterele se relaxează. Si la fel tot restul corpului. Toate organele te lasă. Numai ochii mai functionează. Ei sunt pironiti asupra fricii. Iei decizii pripite. Concediezi si ultimii aliati: speranta si încrederea. Te înfrângi singur. Frica, care e doar o impresie, triumfă. Problema e dificil de exprimat în cuvinte. Căci frica, adevărata frică, este cea care îti zdruncină temelia, care pune stăpânire pe tine când trebuie să-ti recunosti mortalitatea, se cuibăreste în memoria ta ca o cangrenă: încearcă să strice totul, chiar si cuvintele pe care le folosesti pentru a o exprima. Prin urmare, trebuie să te lupti ca să-i dai expresie, să arunci strălucirea cuvintelor asupra ei. Pentru că, dacă nu o faci, dacă frica devine un întuneric inexprimabil pe care îl eviti sau chiar reusesti să-l eviti, te trezesti în fata a noi atacuri pentru că nu ai luptat niciodată împotriva adversarului care te-a învins.”
Viata lui Pi (Yann Martel)