Optimismul se referă la atitudine favorabilă faţă de viitor. Cercetările pe tema optimismului arată că acesta îmbunătăţeşte atât sănătatea mintală, cât şi cea fizică. Mai exact, Carver şi colegii (2010) au arătat că persoanele optimiste au un risc mai scăzut de a dezvolta depresie şi o funcţionare mai bună a sistemului imunitar. Partea bună este că optimismul se poate dezvolta, chiar dacă am fost obișnuiți pentru mult timp să privim spre viitor într-o manieră pesimistă. Malouff și Schutte (2016) au analizat mai multe cercetări pe baza cărora au arrătat că –este posibil să dezvoltăm o atitudine,optimistă, pozitivă în urma programelor care își propun în mod specific acest lucru. Dintre tipurile de intervenții psihologice studiate, cele care au cel mai puternic efect în creșterea optimismului implică:
setarea scopurilor și
vizualizarea celui mai bun viitor posibil
Astfel, în cadrul acestui exercițiu, suntem invitați să vizualizăm, cu cât mai multe detalii concrete, cum arată cea mai bună variantă a noastră în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat. De exemplu, ne putem gândi la ceea ce ar trebui să facem ca să ne realizăm visurile peste câteva luni sau peste ani. Apoi, descrierea în scris a imaginii pe care o avem în minte ne poate ajuta să clarificăm pașii necesari pentru a deveni persoana ideală din viitor, astfel încât să ne putem stabili obiective mici și realizabile pentru a ajunge acolo. Cercetătorii au mai descoperit alte aspecte importante: Cel mai puternic efect poate fi observat imediat după terminarea intervenției. Prin urmare, pentru a obține un impact pe termen lung al acestor intervenții, este necesar să repetăm exercițiile învățate în cadrul lor în viața noastră de zi cu zi, formându-ne o rutină.
Creșterea optimismului poate fi extrem de benefică în anumite situații, precum momentele mai dificile și stresante din viața noastră.Intervențiile cele mai eficiente sunt de scurtă durată. Nu este nevoie de un efort colosal sau de o perioadă îndelungată de timp pentru a resimți efectele lor.
Cercetătorii atenționează asupra faptului că doar intervenţiile psihologice care au scopul specific de a crește optimismul sunt eficiente pentru modificarea acestuia, iar acest efect nu poate fi obţinut prin participarea la programe dedicate altor aspecte.
Dezvoltarea optimismului ne ajută să depășim mai ușor perioadele dificile pe care le întâlnim. Cu toate acestea, o atitudine pozitivă nu poate înlătura emoțiile negative pe care le trăim uneori. De aceea, psihologii recomandă ca intervențiile menite să dezvolte aspectele pozitive ale vieții să fie utilizate în paralel cu abordările focalizate pe rezolvarea de probleme, ajutându-ne să construim o viață de care să ne bucurăm din plin.
În concluzie, optimismul se poate învăța. Pentru a modifica această atitudine, avem nevoie de intervenții psihologice ţintite, care ne ajută să echilibrăm emoțiile negative pe care le trăim.